CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Wednesday, June 5, 2013

Atasi Masalah Rambut Gugur


Sememangnya normal untuk rambut anda gugur dalam 50 sehingga 100 helai sehari.Tetapi jika setiap kali bangun tidur anda melihat bantal dipenuhi dengan rambut serta segenggam rambut terlekat di sikat setiap kali menyikat, sudah tiba masanya untuk anda mengenali masalah rambut gugur yang dialami. Informasi berikut mungkin boleh membantu anda mengurangkan helaian rambut gugur setiap hari.

*****Rambut gugur kerana hormon


MP900443404 Kenali Punca Masalah Rambut Gugur Anda  
Gambar: microsoft office picture

Hormon seks wanita merangsang pertumbuhan rambut yang tebal. Selain estrogen, setiap wanita turut meneghasilkan androgen dalam jumlah yang sedikit. Tetapi androgen boleh dihasilkan dengan aktif sekiranya seseorang wanita itu berada di dalam keadaan tertekan. Dan ia boleh menjadi faktor masalah keguguran rambut. Untuk kes yang serius, pakar perubatan akan memberikan pil anti-androgen.  Untuk anda yang suka dengan cara yang lebih semula jadi, anda hanya perlu lebihkan rehat untuk mengurangkan stres.

*****Rambut gugur kerana produk


hair dye Kenali Punca Masalah Rambut Gugur Anda 
Gambar: business2community.com


Sememangnya kita dilahirkan dengan rambut yang kuat. Tetapi masalah akan timbul sekiranya anda sering melunturkan warna rambut, kerap menggunakan produk penggaya rambut seperti melurus rambut atau mengeritingkan rambut. Ia mungkin tidak menyebabkan keguguran rambut dari akar tetapi akan menyebabkan rambut anda putus. Atasinya dengan menggunakan syampu yang betul, kurangkan mencuci serta hadkan penukaran warna dan stail rambut.
*****Rambut gugur kerana kurang vitamin

MP900448701 Kenali Punca Masalah Rambut Gugur Anda 
Gambar: microsoft office picture

Pemakanan yang seimbang sangatlah penting untuk kesuburan rambut anda. Fakta ini mungkin sudah biasa di dengar, tapi itulah kenyataannya. Rambut di dalam keadaan sempurna sekiranya anda mengamalkan makanan berkhaisat seperti bijirin penuh, buah-buahan dan sayur-sayuran serta makanan berprotein tinggi seperti yogurt, daging, ikan dan tauhu. Sekiranya sukar untuk anda patuhi arahan diet ini, ambillah makanan tambahan khas untuk rambut iaitu Biotin, Niasin, Zink, Vitamin B6, B12, A dan E.

sumber


*****Apakah cara mengatasi masalah rambut gugur?

1. Elakkan diri dari tekanan berterusan. Kalau stress minum air kosong sbb ia mampu menghilangkan stress selain bagus untuk kesihatan
2. Amalkan cara hidup yang sihat
3. Amalkan pemakanan yang seimbang. Kesihatan rambut juga perlukan zat nutrisi secukupnya seperti protein, vitamin C, B-complex dan zinc. Bagi mereka yang sibuk, pengambilan supplement merupakan cara alternatif.
4. Lakukan penjagaan rambt yang rapi
    => gunakan shampoo yang sesuai dan "mild" supaya x menjejaskan akar rambut
    => amalkan penggunaan conditioner
    => pastikan sikat rambut kerap di cuci supaya akar rambut x rosak and x kena jangkitan kuman
    => Disarankan ganti sikat rambut 2-3 bulan sekali


Selain itu, anda boleh amalkan Herbal Aloe Moisturizing Shampoo dan  Herbal Aloe Moisturizing Conditioner untuk merawat dan menguatkan akar rambut dari luar. Bagi rawatan dari dalam pula anda boleh amalkan shake Formula 1. Terdapat 5 perisa yang boleh dipilih.


(sila click gambar untuk enlarge)

Shake Formula 1 Herbalife bukan sahaja boleh membantu membekalkan nutrisi yang mencukupi tetapi membantu ramai orang dalam menyelesaikan masalah kesihatan.

hubungi saya untuk mengetahui dengan lebih lanjut. Atau boleh lawat page saya di facebook ==> Herbalife : Healthy life
No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails