CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Wednesday, May 22, 2013

Colon cancer spreading??

Hello my beloved readers..

Saya just mahu share pasal isu kesihatan yang semakin menular dalam kalangan masyarakat kita. Sedang sibuk-sibuk layan fb,sambil baca2 news, terjumpa lah saya dengan seekor musang..
eh...xdala..hehe..Sebenarnya, saya terjumpa news yang memeranjatkan saya iaitu pasal COLON CANCER atau lebih popular dengan gelaran KANSER USUS la kalo di Malaysia ni.

Berita tersebut mengatakan (mcm pemberita lah pula kn?):

The Star/Asia News Network
Friday, Jan 27, 2012 

KUALA LUMPUR - Cancer of the colon and rectum (colorectal cancer) has overtaken cervical canceas the second most common cancer among Malaysian women.

UKM Medical Centre (UKMMC) oncology department head Assoc Prof Datuk Dr Fuad Ismail said the cancer, which is the most common type among Malaysian men, had intensified with the women in the past few years. 

"In 2003, the most common cancer in women was breast cancer, followed by cervical cancer and colorectal cancer," said Dr Fuad after the launch of the European Society for Medical Oncology (ESMO) Asia CME Partner Centre Colorectal Cancer Programme at UKMMC yesterday. 

The pattern changed in 2007, when colorectal cancer was recorded as the second most common cancer among women. 

"This may be due to the increase of the number of women diagnosed with colon cancer and the decrease of cervical cancer incidence among women," said Dr Fuad, adding that more women were now educated on cervical cancer prevention and its screening methods. 

He noted that of the estimated 40,000 cancer cases diagnosed every year, about 4,000 of them were colorectal cancer. 

"Men and women are just as likely to get it," said Dr Fuad, who also agreed that colorectal cancer used to be thought of being "a men's disease". 

Dr Luqman Mazlan, a surgeon at the UKMMC, who was also present at the event, said surgeons at the medical centre operated on three to four colorectal cancer patients a week. 

"We don't routinely screen the general population for colorectal cancer unless a person has a very strong family history of it," said Dr Luqman. 

However, he said those who experienced changes in their bowel habits, unexplained weight loss and find blood in their faeces should check for the cancer. 

It is not yet clear what causes colorectal cancer but medical website Mayoclinic.com offers the following advice to reduce the risk of developing the disease: 

"Eat a variety of fruits, vegetables and whole grains, drink alcohol in moderation, stop smoking, exercise regularly and maintain a healthy weight". 

source: The Star/Asia News Network

 Oleh itu, amatlah penting apa yang kita makan dalam kehidupan seharian kita. Jangan hanya menurut nafsu sahaja. Berfikirlah dua kali sebelum makan mknan yang membawa kemudaratan kepada tubuh badan. Sebab kalau kita makan ikut nafsu and x mempertimbangkan tentang kesihatan organ dalaman, nah...dengan ini datanglah penyakit2 yang tidak diingini mendekati anda... jeng~ jeng~ jeng~

Memang senang saja mahu masuk kn mknan dan nikmati sepuas-puasnya, tapi pernah kah kita terfikir tentang apa yang sistem digestion kita rasa?? Kalau kita asyik bekerja pun, tentu terasa penat dimalam hari. Begitu juga dengan sistem digestion kita.

Actually, tubuh badan kita akan berusaha mahu baiki lagi, baiki lagi, sistem dalam badan, macam sel2 mati tu. Itu adalah contoh badan kita diperbaiki. Tapi kalau kita keep on pouring unhealthy food inside it, mcm mana proses ini boleh berjalan dengan lancar? They only will function well with NUTRITION!!


Bila kita asyik makan unhealthy food sampai badan kita penat nak recover, dari situ lah wujudnya penyakit yang tidak diingini. Liver kita sepatutnya buang toxic, tapi bila heavy work sebab kita x jaga makan betul2, so terjadilah toxic daripada hasil toxic yang terkumpul tapi x dibuang....Itu lah orang selalu cakap, Its all depends on you!!

Oleh itu, marilah kita support our body system. Amalkan healthy food selalu! Ni bukan setakat makan kurang garam, gula, lemak dan sebagainya tapi juga tingkatkan nutrient intake melalui pemakanan kita seharian. Protein, vitamins, minerals, dll. Ramai orang berjaya kurangkan makanan x baik, tapi terlupa mahu tingkatkan makanan yang berkhasiat.

Persoalan di minda orang ramai(mcm org psychic saja..hehe):
Adakah kita mempunyai nutrisi yang mencukupi?

Banyak orang cakap, "Buat apa la mau ambil supplement Herbalife. Diet sendiri pun boleh ba tu." sesiapa yang mahu diet sendiri, BOLEH BA. Tiada siapa pun mau paksa guna Herbalife. Tapi ramai sudah orang yang cuba perbagai cara untuk jadi sihat, untuk dpt cukup nutrient tapi tetap tak sihat dan kurang tenaga dan paling penting tetap tidak cukup nutrient. If you are one of them, kami boleh bantu dengan nutrisi Herbalife yang mempunyai 1001 manfaat.
Herbalife formula 1 ni ada all complete nutrient yang badan kita perlukan. Sebab tu la ramai orang memilih untuk mengambil f1 sebagai penganti sarapan pagi. Keputusan yang bijak untuk memulakan hari yang indah..hehe. Besides, shake ini juga senang untuk dibuat especially untuk orang yang tidak mempunyai masa untuk menyediakan sarapan pagi!! (macam saya la..hihi :p)

Oleh itu, masalah kitaran haid saya yang tidak teratur sudah berjaya saya atasi...yeay!! begitu juga dengan masalah berat badan. :)

Selain itu, terdapat satu produk iaitu Herbalife Aloe, which is my fevret product for digestion juga banyak membantu..


 Selain boleh mendapatkan kulit yang cantik, aloe juga membantu untuk memudahkan pembuangan air besar, membantu mengurangkan risiko kanser usus, membantu mempercepatkan penurunan berat badan, dan mengatasi masalah angin dan gastrik. 

On the other hand, ada lagi produk fevret produk saya ni.(banyak kn?haha) jeng~ jeng~ jeng~ TEAMIX (tepuk2 tangan)


Teamix ni ada 2 perisa..peach dan original taste la..hehe. Tapi perisa peach ada untuk saiz 110g sahaja.huhu. Hah~~ yang ni bukan sahaja memberi tenaga kepada tubuh badan, tapi ia juga popular dalam kalangan orang2 yang mahu mengurangkan berat badan. :)
Selain itu, ia juga merupakan antioxidant dan mempunyai kebaikan thermogenic di samping meningkatkan metabolism dimana ia membantu membakar kalori dan lemak dalam badan.




Nampaknya, sampai disinilah coretan saya pada kali ini. Saya bukan mahu mempromosi produk saja ya. But I know that out there banyak orang tertanya2 macam mana mahu HEALTHY (sama seperti saya dulu). And now, we have the solution suda.Yeay!!


Tunggu apa lagi???
JOM KITA SAMA-SAMA MENJADI LEBIH SIHAT!!!

Berminat mengetahui lebih lanjut??

sila emailkan soalan/permintaan + maklumat korang di sini ya!
pinkymosses@gmail.com

atau isi form yang saya sediakan di atas.
TERIMA KASIH ^_^

Herbalife : Healthy life


Sejujurnya, saya pernah melakukan perkara di gambar di atas kecuali 
pengambilan pil pelangsingan. Saya pernah mengurangkan
 pengambilan makanan dengan mendadak, tidak minum air, 
dan kadang-kadang berlapar hingga hampir pitam hanya 
kerana niat di hati hanya untuk KURUS

Saya pernah berjaya dengan kaedah ini dimana saya hilang sebanyak 

9 kg dalam masa 4 bulan

Tetapi, seperti info dalam gambar diatas, menggunakan kaedah 

ini hanya memburukkan keadaan diri dengan keadaan badan 
yang sentiasa lembik lesu, tidak bermaya, dan tiada tenaga untuk 
 melakukan aktiviti harian apatah lagi untuk melakukan senaman, 

dan yang paling membimbangkan ialah gastrik yang melanda 
sang perut


Walaupun saya mahu mendapatkan badan yang langsing, 
namun saya tidak pernah mengambil pil pelansingan badan 
kerana takut dengan kesan sampingan yang mungkin boleh 
memudaratkan tubuh badan! 
Jangan mengambil pill pelansingan sembarangan 
ya kawan-kawan!  

BAHAYA TU!

 
Disamping itu, saya juga pernah berdiet dengan hanya mengambil 

 buah-buahan sahaja. 
Breakfast: juice buah, 
Lunch: Tembikai, 
Dinner: Pisang. 
Inilah rutin yang saya amalkan selama seminggu. Hasilnya, 

perut saya sentiasa lapar, gastrik turut datang dan pandai muak 

melihat buah-buahan. Seperti dalam gambar, saya berputus asa 

dan kembali dengan pemakanan biasa.

 Setelah diperkenalkan dengan produk HERBALIFE saya pun 

terbuka hati untuk cubapada awal tahun ini (2013), lebih-lebih lagi 

apabila saya tahu ia membantu untuk melancarkan 

kitaran haid 
(saya mempunyai masalah kitaran hair yang tidak teratur T-T).  

Dan sekarang saya sudah turun berat sebanyak 
5.3kg 
setelah mencabar diri mengikuti 
Weight Lose Challenge under Nutrition Club (Herbalife).
Bukan itu sahaja, saya juga telah menjadi pemenang bagi 
pertandingan tersebut :')
Jadi sekarang, saya mengantikan nutrisi yang saya ambil pada 
waktu pagi 

dan malam dengan Shake Strawberry yang sedap!! hehe. 
Lunch makan seperti biasa. Tapi saya kurangkan pengambilan nasi 

tetapi menambah kuantiti sayur-sayuran dan buah :)
Turun 5.3kg mungkin sikit kan dan tidak boleh dibanggakan, tapi yang 

penting 

Lemak viseral saya juga turut turun daripada 6 ke 5!!!yeay!! 

Itu yang paling penting. Lemak viseral tu ialah lapisan lemak di perut 
yang tidak boleh dikurangkan dengan senaman tetapi dengan 

selular nutrition, iaitu SHAKE dan ALOE!!! 


Sebab itulah saya tidak teragak-agak untuk share perkara ini dengan 

saudara mara dan kawan-kawan serta pembaca yang saya kasihi. 

Sekarang,saya masih dalam proses penurunan berat badan, dan saya 

sarankan kawan-kawan yang ada masalah yang sama, 

kita boleh melalui proses ini bersama!  ^_^


JOM KITA SAMA-SAMA MENJADI LEBIH SIHAT!!!

Berminat mengetahui lebih lanjut??

sila emailkan soalan/permintaan + maklumat korang di sini ya!

pinkymosses@gmail.com


Monday, May 20, 2013

Herbalife : Skin care ( Radiant C )

Vitamin C amat penting untuk mendapat kulit yang sihat, halus dan mulus. nutrient ini bukan sahaja di perlukan dalam tubuh badan kita tetapi ia juga diperlukan dari luaran. Mari kita membekalkan nutrient yang cukup kepada kulit dari luaran untuk mendapatkan kulit yang LUARBIASA!! :)

Mari kita ketahui produk2 yang terdapat dalam Herbalife.


~~~~~~~~~~~~~~~~~Radiant C~~~~~~~~~~~~~~~~


Produk ni diperkaya dengan Vitamin C & citrus extracts. Kalau scrub cleanser pula ada tambahan jojoba beads.

Ada 4 produk under Radiant C..


1. Radiant C Daily Scrub Cleanser







-produk ini membersih,melembut, dan melicinkan kulit yang tidak bermaya

- Ia juga membantu untuk mencerahkan kulit juga sbb dia buang sel kulit mati..hehe


2. Radiant C Lotion SPF 15








- produk yang ni pula melembabkan kulit dan melindunginya dari sinaran UVA/UVB. (tambahan siniran tersebut semakin memberi kesan negatif kepada kulit kn??)

- selain itu,dia juga tidak greasy, dan merupakan antioxidant

3. Radiant C Face Quencher







-produk ni membantu mengelakkan kulit kita mengalami hydration dan memberikan kelembapan kepede kulit yang tidak bermaya

- ringan, senang dibawa ke mana-mana dan boleh di pakai untuk semua golongan masyarakat. lelaki mahupun perempuan

- membantu set up make up untuk lebih kekal lama

4. Radiant C Daily Skin Booster








-ni pun antioxidant juga..membantu memperbaiki struktur kulit dan melindungi kulit dari free radical.. free radical la yang menyebabkan terjadinya jerawat kn?

- saya ada try pakai yang ni..bila pakai mmg kulit muka jadi halus dan licin




Berminat??

sila emailkan soalan/permintaan + maklumat korang di sini ya!

pinkymosses@gmail.com



LinkWithin

Related Posts with Thumbnails